AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  TakvimTakvim  GaleriGaleri  SSSSSS  Üye ListesiÜye Listesi  Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

Paylaş | 
 

 Kapakları şişen konserve kavanozları asla kullanılmamalı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Rukiye
Yönetici
Yönetici
avatar

Kadın
Mesaj Sayısı : 787
Yaş : 29
İş: : Bilgisayar Teknikeri
Lakabı : Filozof
Tuttuğunuz Takım? :
Ruh Halin? :
Kayıt tarihi : 30/09/07

Kişi sayfası
Başarı Puanı:
0/0  (0/0)
Seviye:
0/0  (0/0)
Güçlülük:
0/0  (0/0)
MesajKonu: Kapakları şişen konserve kavanozları asla kullanılmamalı   Ptsi Ekim 15, 2007 12:34 pm

Evde yapılacak konservenin güvenli oluşunu sağlayacak olan en önemli hususun, şeker, tuz ve hatta aspirin ilavesi değil, etkin olarak uygulanacak kaynatma işleminin süresi ve sıcaklığı olduğu bildirildi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Nevcihan Gürsoy, Türkiye'de ev şartlarında konserve, turşu ve salamura yapılmasının oldukça yaygın olduğunu belirtti. Gürsoy, evde hazırlanan konservelerde yeterli kaynatma işlemi gerçekleştirilemediğinde 'clostridum botulinum' bakterisinin ürediğini söyledi. Bu bakterinin çok tehlikeli ve ölüme yol açabilen 'botulizm' zehirlenmesine yol açtığına dikkat çeken Gürsoy, "Bu toksin diğer besin zehirlenmelerinden farklı olarak görme bozuklukları, yutma güçlükleri ve halsizliğe sebep olmaktadır." dedi.

Konservede dikkat edilmesi gerekenler;

Evde yapılan konserveler basınçlı kaplarda en az 20 dakika kaynatılmalıdır. Kaynatma açık tencerede değil, basınçlı kapta olmalıdır. Çünkü normal bir tenceredeki kaynatma ile ocak ateşi ne kadar artırılırsa artırılsın, bulunulan bölgenin rakımına da bağlı olarak kaynama sıcaklığı 100 dereceyi aşamaz. Bu sıcaklıkta botulinum bakterisinin yok edilmesi mümkün olmaz. Evde yapılan konservelerin basınçlı kapta kaynatılarak, asit seviyesinin artırılması gerekmektedir.

Asitliği düşük olan gıdalar, bakteri açısından daha risklidir. Özellikle yeşil fasulye, bezelye, ıspanak, mısır, pancar, bamya, kabak gibi düşük asitli sebzelerle yapılan konservelerde bu konuya dikkat edilmeli.

Kontrol, konservenin tadının yanı sıra kavanoz kapağının şişmesi veya sızıntı olması, sıvı kısmın kapağı açarken fışkırması, normal olmayan renk ya da koku gibi unsurlara bakılarak yapılabilir. Önlem olarak konserve gıda yemeden önce en az 10 dakika kaynatılmalıdır.

Konserve olarak hazırlanan besinler için sıcağa dayanıklı kavanozlar ve bunlara özel kapaklar kullanılması gerekiyor.

_________________
Aşk yarım
Ben yarım
Her şey yarım
Dışarıda sensiz bir pazartesi
Yeniden başlamak lazım
Hatırlamamak en iyisi!!!!
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
GüLNuR
Admin
Admin
avatar

Kadın
Mesaj Sayısı : 543
Yaş : 29
Location : Tokat
İş: : ögrenci
Lakabı : Senarist
Tuttuğunuz Takım? :
Ruh Halin? :
Kayıt tarihi : 25/09/07

Kişi sayfası
Başarı Puanı:
0/0  (0/0)
Seviye:
0/0  (0/0)
Güçlülük:
0/0  (0/0)
MesajKonu: Geri: Kapakları şişen konserve kavanozları asla kullanılmamalı   Çarş. Ekim 17, 2007 2:13 pm

bence en güzeli hiç ugraşmamak lol! insan tembel olunca

_________________
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://www.gopforum.okuyoruz.biz
 
Kapakları şişen konserve kavanozları asla kullanılmamalı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Gazi Osman Pasa :: Genel Kültür :: Sağlık-
Buraya geçin: